· 

Yin en Yang in onszelf

Hoe zou de wereld eruit zien als het mannelijke en vrouwelijke, de yin en de yang in iedereen in balans zou zijn?

 

Wow, ik kan het me haast niet voorstellen. Dan zou alles in evenwicht zijn, dan zou de wereld vol liefde en vrede zijn. 

 

In mijzelf herken ik de uitdaging om de vrouwelijke energie helemaal te omarmen, maar ook de uitdaging om de mannelijke kant helemaal te omarmen. 

 

Dan merk ik dat ik gedachten in mezelf herken die vertellen hoe je hoort te zijn als vrouw en als man. En ook oordelen die ik heb over bijvoorbeeld het doorgeschoten mannelijke (dominantie, verharding, ongevoelig). Brr.. daar zit een aversie op. Hoe kan ik het mannelijke deel in mijzelf omarmen als ik daar ook oordeel op heb?  En hoe kan ik het vrouwelijke in mezelf helemaal omarmen als dit heel kwetsbaar voelt? Door deze delen in mezelf te onderzoeken en stapsgewijs aan te kijken, komt er meer balans in mij. 

 

Zo leven in iedereen de patronen en vormingen uit dit leven, maar ook de imprints vanuit onze historie. De vrouw werd behoorlijk onderdrukt vanuit de leer van de kerk. Maar ook op de man lagen grote verwachtingen over hoe hij mans genoeg moest zijn. En bijvoorbeeld niet mag huilen of zijn kwetsbaarheid tonen.  

 

De yin en de yang energie in jou hebben elkaar nodig om in balans te zijn. Beide hebben prachtige kwaliteiten. Zo is yang doelgericht, helder, weet wat hij wil, en komt in actie. En zo is yin in flow en overgave, vanuit ontspanning , beweging, gevoel en intuïtie. 

Zonder de yin wordt de yang ongevoelig, te rationeel, prestatiegericht, verhardt. En zonder de yang wordt de yin hysterisch, te emotioneel en besluiteloos. 

 

Door aan te kijken hoe dit in jou gaat, kun je je stap voor stap bevrijden van de vooroordelen en trauma’s die zorgen dat je uit balans raakt. En steeds meer in de flow komen om vanuit intuïtie doelgerichte stappen zetten. Dit is een proces dat tijd kost. Maar de moeite waard is. 

 

Hoe zit het met jouw yin en yang energie?

 

In de podcast van deze week delen Janneke Dijkhuis en ik in het kort onze visie over dit grote, en enorm belangrijke onderwerp. 

 

Luister hier naar de podcast op spotify.