· 

Verbinding met je innerlijk kind

“Rode wangen, een snelle hartslag, ik begin te zweten en kom niet meer uit mijn woorden... Iemand zegt iets wat totaal in het verkeerde keelgat schiet. Ik voel me aangevallen, veroordeeld, niet goed genoeg. Jeetje, wat gebeurt er nu in mij?  Als ik even afstand neem en bekijk wat er aan de hand is, vind ik dat ik totaal overdreven reageer. Echt zo vervelend! Waarom doe ik dat toch? Frustrerend...”  

 

Als we even wat dieper voelen en kijken, is te ontdekken dat deze heftige reactie is niet alleen komt door deze situatie. Maar de situatie triggert ook emoties vanuit een eerdere ervaring. Een ervaring die destijds als heel heftig voelde. Vaak gaat het om iets dat we als kind hebben meegemaakt, soms zelfs al in de baarmoeder via de emoties van de moeder.

 

Bijvoorbeeld voelde je je als kind niet gezien omdat je de waardering niet voelde van je vader of moeder. En heb je onbewust de keuze gemaakt om altijd heel hard je best moet doen om maar die waardering te krijgen. Als iemand dan iets zegt wat bij jou voelt alsof je het niet goed genoeg hebt gedaan, kan dit heel hard binnenkomen. Het bevestigt jouw gevoel dat je toch niet goed genoeg bent. Het gevoel dat al is ontstaan in je kindertijd.

 

Door een trigger in je omgeving is er een kans om te onderzoeken wat dit innerlijk kindsdeel jou wil vertellen. Vaak is alleen al de aandacht hiervoor al helend. Je kunt jezelf alsnog geven wat je als kind zo hebt gemist.  

Neem deze trigger serieus en veroordeel jezelf niet. Het is een kans om weer dichter bij jezelf te komen en te helen wat daarvoor nodig is. Hierdoor wordt je innerlijk kind ook steeds vrijer en blijer.  En jij zelf dus ook!

 

Janneke Dijkhuis en ik spraken hier vrijdag over in onze podcast.

Het thema innerlijk kind kwam in de vorige afleveringen al even voorbij. 

Nu gaan we hier wat dieper op in.

We hebben het over de gekwetste kindsdelen die we in ons hebben, maar ook over het vrije, blije en misschien wel wilde kind in ons wat om aandacht vraagt.

Hoe kom je in contact met die verschillende versies van jezelf?

Wanneer weet je wanneer een jongere versie van jezelf het stuur in handen heeft genomen?

Welke dingen kun je doen om je te verbinden met het vrije en blije kind in jezelf om dat deel vervolgens meer ruimte te geven?

 

Wil jij meer hierover weten? Luister dan vooral hier..

 

Zie ook mijn gratis 3 stappenplan naar ontdekking van je innerlijke delen, verbinding met je gekwetste kind en met je hele en pure zelf.