Saboteer ik mezelf?

“Saboteer ik mezelf? Ik kom mezelf steeds weer tegen. Uitstellen, angst, spanning, afleiding zoeken. Er komt van alles langs voordat ik weer een stap verder kom.
Mijn neiging is om hier ook nog eens over te oordelen. Dat ik lui ben, niet de stappen maak die ik zo graag wil.. enzovoort. Je ziet het al, een spiraal naar nog meer negatieve gedachten en oordelen."

 

Vechten tegen je saboteur?

Saboteren klinkt heel negatief, dit klinkt als iets waar je tegen moet vechten. Zolang je aan het vechten bent in jezelf, los je niks op. Je kunt er ook op een andere manier naar kijken. En onderzoeken wat dit deel in jezelf je wil vertellen.

 

Een deel in jou vindt het rete-spannend

Als jij bestaat uit innerlijke delen, kun je zien dat er een deel in jou deze volgende stap rete-spannend vindt en daarom deze angst voelt en hier voor weg wil lopen. Als je dit kunt zien is er een opening om dit te onderzoeken. Wat wil dit deel mij vertellen? Waar is het bang voor? Wat zou er kunnen gebeuren?

 

Bescherming om niet gekwetst te worden 

Vaak heeft dit stukje te maken met  een ervaring als kind zijnde, waarin je bijvoorbeeld werd afgewezen of werd verteld dat je niks waard was. Dit kindsdeel in jou wil dit nooit meer meemaken en je beschermen hiervoor. Als je dit deel in jezelf kan onderzoeken en laten uitpraten, komt er op den duur vanzelf ook een ander geluid of deel in jou aan het woord. Een deel in jou die hier anders in staat. Die graag vooruit wil, die risico’s durft te nemen. Onderzoek ook wat dit deel in jou wil en waarom.

 

De waarnemer in jou 

Kun jij als waarnemer in jezelf de stemmen waarnemen van de verschillende delen in jou? Onderzoek eens wat hun motivatie is voor deze stem? Waar willen ze je voor beschermen en waarom?

Het innerlijk kindsdeel die bang is voor afwijzing en angst heeft om er niet bij te horen, is blij dat het gehoord wordt. Misschien kun je zelfs compassievol dit deel in jou troosten. Aangeven dat je het gehoord hebt en dat je weloverwogen stappen zet om wel vooruit te blijven gaan.

 

Je voelt je gehoord en gezien

Op deze manier zorg je ervoor dat de delen in jezelf gehoord worden. Dat je zelf gehoord wordt. Dat je ook begrijpt waar deze stemmen en gedachten vandaan komen. En dat je hier van een afstandje naar kunt kijken. Om vervolgens als waarnemer zelf te bepalen welke stap je zet.

Probeer het eens uit? En ervaar hoeveel ruimte dit geeft. Welk deel in jou houdt je tegen en waar wil het je voor beschermen?

 

Wil jij meer ontdekken over je innerlijke delen en het doorbreken van niet helpende patronen? Lees dan verder in mijn gratis 3 stappenplan naar het doorbreken van je patroon. Het eerste deel gaat over beschermingsdelen rondom jouw gekwetste zelf. Met inspiratie en oefeningen ga je zelf aan de slag om te ontdekken wat er in jou speelt en hoe je niet werkende patronen kunt doorbreken.