Ik ben de dader en het slachtoffer

Tijdens een sessie waarin ik vandaag de EFT methode gebruikte om emotionele blokkades te openen, was dit een mooie conclusie.

 

Na alle emoties die naar voren kwamen over de angst, het verdriet, niet goed genoeg zijn, zelfoordeel, … kwam vervolgens een hevige boosheid, maar uiteindelijk ook het inzicht…  “Jeetje ik ben degene die de angst voedt wat een ander van me vindt of wat er allemaal kan gebeuren, ik ben degene die het oordeel heeft op zichzelf, .. ik ben degene die dit zelf doet. Ik maak mezelf een slachtoffer, maar ik ben ook de dader. Wow!”

 

Als je het zelf doet, maak je jezelf een slachtoffer en ben je zelf de dader. Au, dat is pijnlijk. Maar tegelijk betekent het ook dat je het zelf in de hand hebt. Er kwam een beweging van het gevoel van slachtoffer zijn, onzeker en angstig zijn… naar “ik heb het in de hand, ik doe het zelf, ik kan dit ook anders doen. Ik ga dit anders doen.”

 

In de volgende tapronde kwam de emotie van liefde en acceptatie. “Ook al voel ik me soms onzeker en voel ik soms angst om een stap te zetten, toch houd ik van mezelf en accepteer ik mezelf precies zoals ik ben.”

 

De angst die gevoeld werd aan het begin van de sessie was uiteindelijk zo goed als weg. De energie kon weer stromen, met een gevoel van vertrouwen en zelfliefde.

 

Hoe mooi is dat?!  Door iemand te begeleiden om dit proces aan te gaan, komt er ontlading, verschuift de energie en ontstaat er ruimte voor nieuwe stappen.

 

EFT (Emotional Freedom Technique) is een methode waarin je “tapt” met je vingers op bepaalde meridianenpunten. Vastzittende stress in het lichaam (ontstaan door kleine of grotere trauma’s) wordt aangeraakt en wordt na een aantal taprondes steeds neutraler. De emotie en de energie kan weer stromen. Wat mooi is aan deze techniek is dat een klant dit ook zelf de volgende keer toe kan passen als toch weer eens dat angstige gevoel getriggerd wordt, maar ook als voorbereiding op een stressvol moment. Het is één van de technieken die ik intuïtief inzet om te kijken naar de eigen belemmeringen en vastzittende patronen.

 

(NB ik plaats dit stukje natuurlijk met toestemming van de klant)

 

Wil je meer lezen over transformatie, loslaten van oude stukken en meer jezelf worden? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0