Je wilt het niet, maar houdt het juist vast.

Het is fijn om je goed te voelen, om positief te zijn, om blij te zijn en vrolijk. Dat is heerlijk. Daar zijn we het liefst. Maar als we boos zijn, verdrietig of angstig is dat iets waar we het liefst zo snel mogelijk vanaf willen. Daar hebben we vaak een oordeel op, dat moet er eigenlijk niet zijn. Het is niet stoer of sterk, maar het voelt heel kwetsbaar en we zijn bang om de controle te verliezen. We stoppen dit het liefst diep weg. En we gaan gewoon “vrolijk” door.

 

Ons lichaam kan heel goed om gaan met emoties, dit voelen en weer loslaten. Maar doordat wij ertegen gaan vechten of wegstoppen, stagneert de energie. We houden het juist vast en maken het groter, in plaats van dat het mag stromen en weer loslaten. We creëren we dan zelf onze blokkades in ons lichaam en in onze emoties.

 

Soms gebeurt het wegstoppen heel onbewust, doordat dit voor jou zo normaal is dat je dit niet eens door hebt. Of als je bijvoorbeeld als kinds iets mee maakt dat zo groot is dat het niet te verwerken is op dat moment. Dan komt het later in je leven terug op een moment zodat je het alsnog kunt verwerken. Het kan zijn dat de emotie dan zo groot voelt, dat er een angst ontstaat dat als je het toelaat, je hier niet meer uit komt. Om te verdrinken in dat gevoel en de controle te verliezen.

 

Loslaten komt gek genoeg pas op het moment dat je iets ook echt erkent dat het er is. Dat je er mee kunt zijn zonder oordeel. En het de ruimte geeft. Door te zijn met wat er is, zonder oordeel, accepteer je jezelf precies zoals je nu bent. Je laat je emoties vrij stromen. En je voelt je ook vrijer.

Hoe doe je dat dan? Door je bewust te zijn van hoe jij je voelt. Scan bij jezelf wat je voelt in je lichaam. Wat ervaar je? Onderzoek dit. Geef dit helemaal de ruimte. En nog meer ruimte. Zonder oordeel. En merk dat als je dit doet, je je uiteindelijk vrijer en lichter gaat voelen. 

 

Het kan lastig zijn om dit alleen te doen. Soms ervaren we angst om echt te voelen. Ook kunnen er onbewuste overtuigingen meespelen, waar je niet eens van weet dat ze je tegenhouden om echt te voelen. Dan kan het fijn zijn om daarbij begeleid te worden. Door in een veilige omgeving jezelf te openen en aan te kijken wat er is, stroomt de energie direct al weer beter door. Dit voelt lichter en ontspannener. En geeft opluchting. Het kan zijn er ervaringen boven komen, over waar dit is ontstaan. Dit geeft weer inzicht, erkenning en heling voor jezelf.  

 

 

Hoe fijn is als we alle emoties van onszelf kunnen omarmen zonder oordeel. Er is niks verkeerd aan het voelen van alle emoties. Emoties zijn onderdeel van het mens-zijn, door alles te kunnen en mogen ervaren wordt je leven kleurvoller.  

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Greet (maandag, 11 december 2023 15:05)

  Je zit in sluur. De sluur Trekt mee.sogtis vluur op. Hoort vogelis
  en gaat naar buiten.
  Hept je sport dingen buiten je huis. Daarom voel je buiten goed.
  Maar probeert bingen op gemak voelen..
  Lastiger dan je denkt.
  Hooft is nog met iets anders bezig.
  Groetjes.
  Greet