Boos uitvallen, huilbuien snauwen tegen je dierbaren..

Au! Dit is pijnlijk. Als je je emoties niet meer de baas bent en je uitvalt in een woedeaanval of een huilbui tegenover je collega's, je vrienden of kinderen.

 

Als je langere tijd onder stress staat, kunnen je emoties opeens snel oplopen. Het is dan vaak de bekende druppel die de emmer doet overlopen. Je snauwt tegen je kind of je partner of je wordt onredelijk boos of begint te huilen. 

 

Je voelt je zo moe, gestrest en vol van emoties. Vooral pijnlijk omdat je vaak uitvalt tegen de mensen om je heen die dit niet verdienen. Daar bovenop komt er vaak nog schaamte bij over je eigen gedrag.

 

“Je zit vast op een plek waar je niet wilt zijn. En je wilt hier uit komen. Maar hoe dan?”

 

Emoties wegstoppen werkt voor een tijdje.

Je loopt vaak al langer op je tenen, voelt de stress en onrust in je lichaam. De emoties die hierbij komen, zoals verdriet, angst, boosheid, stapelen zich op in je lichaam. Emoties willen geuit worden. Je kunt ze wel een tijdje wegstoppen, omdat je ze liever niet wil voelen of naar wilt kijken. Maar uiteindelijk komen ze toch wel naar buiten. Dit komt op een moment dat je getriggerd wordt.

 

De aanleiding om uit te barsten kan heel klein zijn.

Maar de reactie is groot, omdat de situatie iets in jou aanraakt. Dit zijn emoties die je eerder hebt weggestopt in je verleden. Je wordt in iets gespiegeld waar je liever niet naar kijkt. Dit kan bijvoorbeeld een pijnlijke overtuiging over jezelf zijn. Bijvoorbeeld “ik ben niets waard”, “ik ben niet slim genoeg”, “ik hoor er niet bij” of “ik ben niet ok”. Een overtuiging die is ergens ontstaan in je verleden. De emoties die je hierbij voelt en die vaak diep zijn weggestopt, bijvoorbeeld boosheid, verdriet en angst komen dan naar boven.  

Je reactie kan daarom veel heftiger zijn, dan de situatie op zich zou uitlokken. Dat komt omdat emoties getriggerd worden uit een andere/ oudere ervaring in jou.

 

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je vroeger bent gepest. En toen onbewust hebt aangenomen dat je er niet bij hoort. Op het moment dat jij nu een opmerking krijgt van iemand, die je het gevoel geeft dat jij er niet bij hoort. Wordt je bevestigd in deze overtuiging. Dit brengt de pijn naar boven, die je eigenlijk onbewust al heel lang mee draagt. En jou ontzettend boos, verdrietig of angstig maakt. Het kan iets heel kleins zijn wat er is gebeurt toen je jonger was, maar wat wel een enorme impact op jou heeft gemaakt.

 

Angst om emoties te voelen.

Er is vaak veel angst om weer naar die pijnlijke ervaring toe te gaan en te voelen wat dit met jou doet. Daarom lopen we hier lang mee rond en blijven we dit uitstellen.

 

Toch is het feit dat je nu getriggerd wordt door deze emoties een signaal van je lichaam dat je er klaar voor bent om dit stuk in jou aan te gaan, te verwerken en te helen.

Want in het doorvoelen van dit stuk in jou, ligt ook de kans om te helen. Daarin ligt ook een kans om dit stuk los te laten. En verder te gaan met meer vrijheid, rust en liefde voor jezelf. Hoe mooi is dat?!

 

Stapsgewijs loslaten van jouw triggers.

Een eerste stap is om te onderzoeken wat jou zo triggert. Door de situatie waarin jij zo geraakt wordt uit te pluizen, kan je ontdekken wat hier onder ligt.

 

Neem de tijd en zoek een rustig plekje. Je gaat dan voor jezelf na en schrijft voor jezelf uit:

1. Wat gebeurde er feitelijk.

2. Welke gedachten gingen door mijn hoofd.

3. Welke emoties voelde ik. 

4. Wat voelde ik in mijn lichaam.

5. Wanneer en waar herken ik dit gevoel van.

6. Wanneer in mijn leven is dit gevoel ontstaan.

7. Durf te doorvoelen wat dit met jou heeft gedaan, welke emoties hierbij een rol spelen. Weet dat de echte pure emotie hooguit een paar minuten duurt, voordat deze weer afzwakt.

8. Kijk met een bril van de volwassene die jij nu bent, naar de situatie van toen. 

9. Voel de liefde en compassie voor jezelf in die situatie. En omarm als het ware jezelf en geef jezelf heel veel liefde.  

 

Steeds weer een laagje oplossen

Elke keer als je dit doet, kun je wellicht weer een laagje oplossen. Je krijgt steeds meer inzicht in jouw triggers. En je kunt ook leren hier anders op te reageren, doordat je het kunt loskoppelen van jouw oude pijnstuk. Door de oude pijnlijke lagen te doorvoelen en je gevoelens te verwoorden, laat je deze los. Je komt steeds meer in een positievere flow. En je gaat weer genieten van het hier en nu.

 

Om deze stappen alleen te zetten, kan heel lastig zijn.

Daarom kan het fijn zijn om dit onder begeleiding te doen. Om jou te begeleiden echt door de angst heen te gaan en te komen tot het werkelijk doorvoelen. En om te komen tot de onderliggende oorzaak waar jij door bent gevormd. En het loslaten van emoties en tot heling.

 

Het is ontzettend mooi om iemand te begeleiden in dit proces. Ik zie bij mijn klanten dat het zo bevrijdend is en dat ze weer stappen vooruit gaan zetten. Supermooi om daar aan bij te dragen. Ik kom graag met je in gesprek hierover om te sparren of ik in jouw vraagstuk iets kan betekenen. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0